diumenge, 18 d’abril del 2021

Família i genealogia de Pere Grau Maristany i Oliver

PERE GRAU MARISTANY OLIVER

Grau és una contracció de Gerard que normalment s'escriu Guerau.

Va néixer el 12 de gener de 1863 al Masnou, a can Fideu, casa avui desapareguda, al xamfrà dels carrers de Pere Grau i Capitans Comellas. Va ser polític i industrial de renom i gran benefactor de la vila. L’any 1911, obtingué del rei Alfons XIII el títol de comte de Lavern i l'any 1926 l'Ajuntament del Masnou decidí canviar el nom del carrer de la Quintana, on va néixer, pel de "carrer de Pere Grau" en honor seu.

Casat amb Antònia Maristany i Viladevall (?-Barcelona, 1 de març de 1932), filla de Josep Maristany Galceran, àlies "Tara", (1824-1893) i d'Isabel Viladevall Rovira. Aquests es van casar el 1857 i tingueren quatre fills: Antònia, Francesc, Isabel i Teresa. Josep Maristany Galceran era fill de Gerard Maristany Oliver, àlies "Tara", i de Josepa Galceran Rovira, de Tiana. Era germà de Joan Maristany Galceran, famós esclavista. Isabel Viladevall Rovira era filla de l'hisendat masnoví Francesc Viladevall i de Teresa Antònia Rovira, de Teia.
La seva casa natal es va enderrocar l'any 1963.

Més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_Guerau_Maristany_i_Oliver


FAMÍLIA

Més informació dels seus avantpassats i origen del cognom Maristany a: http://historiamasnou.blogspot.com/2021/08/origen-genealogia-maristany.html


PERE GRAU MARISTANY HOMBRAVELLA

Nascut al Masnou (Teià) l'any 1798 o 1799.

Fill de Francesc Maristany Pagès, pescador del Masnou, i de Rosa Hombravella Millet. Casats a Teià el 4 de juliol de 1797. 

- Rosa Hombravella Millet (el Masnou, 1772-1829) era filla de Jacint Hombravella Comademunt, sastre natural de Mieres (Garrotxa) i de Maria Anna Millet Maristany.

- Francesc Maristany Pagès (el Masnou, 1768-1837) era fill de Pere Maristany Nadalmay i de Maria Pagès Serra. Casats a Teià el 13 de juny de 1759.

Pere Grau Maristany Hombravella es va casar amb Rosa Maristany Santpere (el Masnou, 21 d'agost de 1803 - 9 de març de 1860), filla d'Isidre Maristany Bertran, pescador del Masnou, i de Teresa Santpere Comes, casats a Alella el 23 de maig de 1802.

Tingueren els següens fills: Francesc Pere (1829-1888), Jacint (1834-1898), Isidre (1841-1870), Jacoba (?-1898) i Rosa Maristany Maristany (?-?). Aquesta darrera es casà amb Ramon de Ciurana Esteve, de la Bisbal d'Empordà. Jacoba Maristany Maristany es casà amb Miquel Martinell Soler, també de la Bisbal.

L'any 1826, Pere Grau Maristany Hombravella va fundar l'empresa Pera Grau d'exportació de vins a Amèrica del sud.

L'any 1838, quan tenia 39 anys, Pere Grau Maristany Hombravella va a viure a Barcelona amb la seva esposa Rosa Maristany i tres fills. En el registre de passaports per a l'interior se'l descriu: baix d'estatura, cabell i ulls negres, nas regular, barba tancada, cara regular i pell morena.

L'any 1843, quan tenia 45 anys, va a Reus a fer gestions. En el registre de passaports per a l'interior se'l descriu: baix mitjana, cabell negres, ulls "pardos", nas regular, barba tancada, cara regular i pell morena.

Pere Grau Maristany Hombravella va morir a Barcelona l'1 d'agost de 1866 a causa de la malaltia de marasme. Vivia al carrer Cristina, 1, 2n, de Barcelona.

Rosa Maristany Santpere va fer testament davant el notari Montserrat Corominas Xiol, de Barcelona, el 7 d'abril de 1853. En ell fa hereu universal el seu fill Isidre Maristany Maristany. Aquest, però, va morir a Alacant sense fills per inflamació intestinal el 12 de juliol de 1860, i el germà Francesc Pere Maristany Maristany reclamà l'herència.


FRANCESC PERE MARISTANY MARISTANY

Comerciant. Nascut l'any 1829, fill de Pere Grau Maristany Hombravella i de Rosa Maristany Santpere.

Al padró d'habitants de 1867 surt empadronat al carrer de la Quintana, 17, amb el seu germà Jacint però sense ningú més.

Casat amb Rosa Oliver Fortís (el Masnou, 1836 - 31 d'octubre de 1898), filla de Josep Oliver Llimona i d'Eulàlia Fortís Elies.

Francesc Pere Maristany i Maristany va fer testament el 14 d'abril de 1886 a Barcelona davant el notari Eusebi Thos Bonshoms. Va deixar terres als seus fills Pere Grau, Amadeu i a un altre.

Va morir l'1 de març de 1888 a 59 anys d'edat a causa d'una embolia a Barcelona, passeig de la Duana 27, 1r.


AMADEU MARISTANY OLIVER

Amadeu Maristany i Oliver va néixer el 14 d'Agost de 1877. Casat amb Maria Cleofé Vidal-Ribas Güell. Tingueren diversos fills: Francesc, Amadeu, Maria, Teresa, Carles, Dolors, Concepció, Mercè i Margarida Maristany Vidal-Ribas. Amadeu Maristany Vidal-Ribas (1904-1980) es casà amb Pilar Sabater.

Més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Amadeu_Maristany_i_Oliver


FLORINDA MARISTANY OLIVER

El seu oncle Jacint Maristany Maristany, solter, li va deixar tot en el seu testament. Era casada amb Josep Casajuana i Rodríguez, de Manresa. D’aquí ve el nom de la Farinera la Florinda. Va fer el panteó al seu oncle Jacint Maristany Maristany. La seva filla Dolors Casajuana Maristany es casà amb Magí Pladellorens Samsó.

Va morir el 24 de desembre de 1909.


JÚLIA MARISTANY OLIVER

Casada amb Modest Casanovas Romeu (1859-1926), de Lavern. Llur fill, Joan Casanovas i Maristany, fou president del Parlament de Catalunya.


NATÀLIA MARISTANY OLIVER

Casada amb Salvador Millet Bertran (?-1918), fill de Jaume Millet Pons i de Maria Àngela Bertran. Tingueres diversos fills: Glòria, Santiago, Àngels, Natàlia i Florinda Millet Maristany. Glòria Millet Maristany (1899-1989) es casà amb Víctor Dotti Santigós (1895-1965), fill de Víctor Dotti Cabanyes i de Josefina Santigós.

Va morir el 1908.

FILLS DE PERE GRAU MARISTANY I OLIVER

Jacint Maristany Maristany (casat amb Concepción Ibarra Montis)
Francesc de Paula Maristany Maristany (casat amb Maria Sitjà Quiroga)
Aurèlia Maristany Maristany (casada amb Marcel Millet Cunill)
Montserrat Maristany Maristany (casada amb Antonio Campos Manrubia)
Rosa Maristany Maristany (casada amb Josep Matheu Ferrer)
Isabel Maristany Maristany (casada amb Genari Millet Cunill)
Lídia Maristany Maristany (casada amb un de cognoms Pons Pla)

Pere Grau Maristany Oliver

Pere Grau Maristany Oliver

Pere Grau Maristany Oliver

Pere Grau Maristany Oliver i Norberto Quirno Costa.


FONTS:

Fotografies:
- Mercurio (Barcelona). 4-3-1903 
- Mercurio -Barcelona 1-10-1907 pàgina 11
- Revista mundial (Barcelona) 1-1909 pàgina 21
- Mercurio (Barcelona) 22-9-1910 pàgina 20

13 comentaris:

  1. ¿Fue Teresa Maristany Oliver, nacida el 13 de marzo de 1856, hermana de Pere Grau?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No. Es hija de José Maristany Rosés, piloto de barco, (nacido hacia 1826) i de Agustina Oliver Alsina (nacida el 9 de agosto de 1829). Tuvieron estos hijos: Ezequiel, Teresa, José, Gerardo y Agustina. Teresa se casó con Pedro Duran Ballester en 1875.

      Elimina
    2. mi bisabulo fue Josep Duran i Maristany.

      Elimina
    3. Muy bien. Y José Maristany Rosés, ¿es hijo de Gerardo Maristany Arenas y María Salomé Rosés Casals?

      Elimina
    4. Y José Maristany Rosés, ¿es hijo de Gerardo Maristany Arenas y María Salomé Rosés Casals?

      Elimina
    5. Hola, sí. Parece que esos son sus padres. Lo puedes ver aquí: https://gw.geneanet.org/arxiumasnou_w?lang=es&p=josep&n=maristany+roses&oc=1&pz=bertran&nz=marestany&type=tree

      Elimina
  2. soy biznieta de Pere Gerau Maristany. Quisiera saber si también fue fundador del asilo de El Masnou. Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola. El asilo se creó con dinero de muchos vecinos. Él fue uno de los que más contribuyó, sí. Pero no hay un fundador como tal.

      Elimina
  3. Mi tatarabuelo fue Pere Grau Maristany i Oliver y mi bisabuela Isabel Maristany i Maristany de Millet

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi bisabuelo fue pere grau maristany y mi abuela su hija lidia hermana tu bisabuela Isabel. Somos parientes.

      Elimina
    2. Un placer pues conocerte, "primo tercero"☺️

      Elimina
  4. Hi ha alguna foto de FLORINDA MARISTANY I OLIVER????

    ResponElimina
  5. Mi abuela fue Montserrat Maristany de Maristany casada con Antonio Campos Manrubia que fue juez en Barcelona

    ResponElimina