dissabte, 17 de juny del 2023

Cases antigues del Masnou

CASES

CA L'ABEL
És el nom antic de l'actual carrer del Doctor Botey, també dit Can Noni. Tenia el sobrenom Abel la família Ferrer Bertran que vivia a l'antic carrer de Sant Jeroni, 33 (actual Bergantí Caupolican, 35).

CAN BAILON
Era de la família Arimon que tenia aquest sobrenom. El mariner Salvador Arimon Giró (Vadoret Bailon) i els seus fills Arimon Millet. Ara seria a l'actual carrer de la Mare de Déu del Carme, la mateixa que abans es deia Can Francisquet. Antigament, però, vivien a altres llocs, al carrer de la Caterra, Sant Jaume... Can Bailon Vell era a l'antic carrer de Barcelona, 20. Era de Joan Arimon Monnà (font: traspàs de propietat de 1901).

CAN BERTRAN
SITUACIÓ: Confluència entre el torrent de Vallmora i el Xic
Dels Bertran de ca l'Indià.

CAN BORI
SITUACIÓ: carrer de Lluís Millet

CAN BUSQUÍ
L'actual carrer Mare de Déu de Montserrat abans es deia carretera de Cal Xixet, Can Busquí o Cal Manyo.

CAN CABEÇA 
O can Cabessa.
Es trobava a l'altra banda de la via del tren davant del torrent Umbert, per on hi ha l'estació del Masnou. Era de la família Roca Casals i Roca Lloveras. La casa amb merlets del carrer de Barcelona, 27, no era Can Cabeça malgrat el que diuen unes fotos de l'Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.

CAL CALAFAT
A l'antic carrer de Barcelona, 32 (actual 44). Era de la família Sust, que eren cafafats i mestres d'aixa. També es deia can Trinquis.

CAL CAPITÀ
Era a la plaça que hi havia al xamfrà del Torrent Umbert amb el Camí Ral (tros del c/ J. Verdaguer). També donava nom al torrent Umbert (torrent de Cal Capità). Era de la família Vidal Rovira i Vidal Feu.

CAL CASTELLÀ
Era l'actual carrer del Rector Pineda. Era el sobrenom de la família Millet que vivia al carrer de Barcelona, 1 (actual Rector Pineda, 4). El mariner pilot Francesc Millet Rossell (mort el 1874) es va casar amb Teresa Coll i van tenir diversos fills Millet Coll.

CAL CIGRÓ
L'actual Carrer dels Capitans Comellas abans es deia carretera de Cal Fideu o Cal Cigró.

CAN CORBERA
A la plaça de la Llibertat.

CAN CUSARI (CORSARI)
Eren els Maristany Casals, com Pere Maristany Casals, que vivien al carrer del Sol (Francesc d'Assís) al camí que va a l'església.

CA L'ESTUDIANT
Després escola de la Sagrada Família.
A Josep Antoni Estaper Sors, que vivia a la casa, li dien Estudiant.

CAN FIDEU
SITUACIÓ: L'actual Carrer dels Capitans Comellas abans es deia carretera de Cal Fideu o Cal Cigró.
Els Fideu eren els Maristany que vivien al carrer de la Quintana (actual Pere Grau).

CAN FONTANILLS
VARIANTS: Antigament hi havia un tal mas Duran o mas de Torrebolados o de Duran (plànol de la rada de 1884), Mas de Duran (plànol de 1904). Era propietat del capità Pere Duran Ballester, àlies Torrebolados o Torrabolados (el Masnou, 1857-1893). I abans de Pere Duran Gorgollon, també amb el mateix sobrenom. Podria ser "torre voladors".
Francesc Fontanills Maristany, que vivia a Houston (Estats Units) va comprar la terra a Antoni Estrada Picanyol el 12 de juliol de 1917. Estava casat amb Rosa Pagès Rosés.
SITUACIÓ: Actual alberg de Can Fontanills, en un petit turó.

CAN FRAMIS
De Salvador Millet Bertran.

CAN FRANCISQUET
SITUACIÓ: L'actual avinguda de la Mare de Déu del Carme (pujada de la carretera) abans es deia pujada de Can Francisquet. Era dels Maristany Sala, Maristany Feu i Maristany Castellà. Hi havia una cafeteria o cafè. Potser es deia així per Francesc Maristany Feu. També tenien el sobrenom Francisquet, Gabriel Pla, Isidre Pla i Joan Pla, que vivien per Ocata. Abans hi havia el cafè de Francesc Torres Rovira (Francesc Torras) i i el seu gendre Joan Maristany Sala anomenat La Buena Unión.

CAN GALVANY
SITUACIÓ: L'actual carrer del Pintor Villà abans es deia carretera de Can Galvany.
Tenia aquest sobrenom la família Pagès. Vivien a l'antic carrer d'Adra, 43 (actual Prat de la Riba, 48) i també a la casa al carrer de la Quintana, 54 (actual Pere Grau, 60).

CAN GENOVER "Niu Florit"
VARIANTS: Casa Genové (plànol de 1904), Can Genové.
Al carrer de Buenos Aires amb Joan XXIII.

CAN GUARINO
De Ricard Guarino Ubinyana.

CA L'INDIÀ
VARIANTS: Casa Joan Bertran, àlies Indià (plànol de 1844)

CAL LAIÓ DEL TIT
Va donar el nom antic de l'actual carrer del Capità Maristany Noms. Era de la família Oliver que vivia al carrer de Sant Agustí. Correspon a la casa que fa cantonada amb el carrer de Sant Agustí (actual 4-6).

CAN LLARG
VARIANTS: Can Llarch
Els Puig i Godàs tenien aquest sobrenom. També els Corchs. La casa era al carrer del Sol (Sant Francesc d'Assís) al costat de Can Cusari.

CAN MAGINET
Al carrer del Pou. Diminutiu de Magí. Eren la família Arimon Rosés i Rossell.

CAL MANYO
És el nom antic de l'actual carrer de la Mare de Déu de Montserrat, també anomenat Can Xixet o Can Busquí.

CAN MATES
VARIANTS: Matas.
És el nom antic de l'actual carrer del Capità Maristany Noms. També dit Laió del Tit. Era a l'antic carrer de Sant Agustí, 11 (actual Maristany Noms, 3). Era de la família Matas Bertran.

CAN MOGUES
VARIANTS: Can Mogas

CAL NEGRE
Era una pujada pel carrer de Sant Pere i la Ginesta. Era la família Casals.

CAN NONI
És el nom antic de l'actual carrer del Doctor Botey. Era de la família Pons Prat i era la casa que fa cantonada amb el carrer de Sant Bru (casa al carrer de Sant Bru, 35). Al segle XX va ser una botiga de queviures a la plaça de la vila de Madrid, cantonada amb Doctor Botey.

CAN NYOL
VARIANTS: Can Ñol
SITUACIÓ: A la plaça del Mercat Vell.
Era de la família Oliver.

CAN PAU CIRÉS
Era de la família Font Vilà, a l'actual carrer de Barcelona, 52.

CAN PAU CORDER
Donava nom el antic de l'actual carrer del Doctor Estapé i Pagès. Era de la familia Alsina Truch. És la casa que fa cantonada amb l'antic carrer de Sant Jeroni (actual Bergantí Caupolican), en concret l'actual Bergantí Caupolican, 23.

CAN PASQUAL (plànol de 1844)
VARIANTS: Can Pascual, Can Pascol
SITUACIÓ: A la cantonada del carrer de Sant Rafael amb el torrent de Vallmora (Roger de Flor).

CAN RAMON  (plànol de 1844)
SITUACIÓ: A l'actual plaça de Jaume Bertran, que abans es deia plaça de Can Ramon.

CAL RUSSO
Era per l'actual carrer de la Mare de Déu de Núria per la part de dalt. Era sobrenom dels Orta Maristany.

CAN SANAÜJA
VARIANTS: Can Sanahuja

CAL SENYOR
Actual passeig de Prat de la Riba, 73.

CA LA SERENA
VARIANTS: Sarena.
Era la família Orta o Horta i era per la pujada de l'actual plaça de Jaume Bertran al carrer de Sant Josep. Actual Sant Josep, 6.

CAN SUST
Casa construida el 1922 per Antoni Sust Oliver a l'actual carrer de Barcelona, 67. També era dels Sust l'actual Barcelona, 44 (cantonada amb Mare de Déu del Carme).

CAN TRUC
VARIANTS: Can Truch
SITUACIÓ: Era també una pujada al carrer de Barcelona a l'actual carrer de la Mare de Déu del Carme.

TORRE DEL MARQUÈS
Antigament TORRE CLARAMUNT apareix a plànol de 1904 i plànol de la rada de 1884. A prop de l'actual Casa del Marquès. Els terrenys els va comprar Romà Fabrà Puig a Pere Roca Lloveres, Francesc Ventura Pollés i Josep Casas Negre el 1903. Vers 1850 era de Josep Santpere Vidal (plànol de Joan Soler i Mestres de l'Arxiu Gràfic de l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona).
Abans de ser marquès es deia Torre Fabra.

TORRE MILLET
Casa de Joan Millet Bertran situada a l'actual Jacint Verdaguer, 52-53. Construida el 1884 i enderrocada als anys quaranta del segle XX.

TORRE XINA
VARIANTS: Torre Montevideo
SITUACIÓ: https://goo.gl/maps/NJ9oE7UfCd96CxYw8

CAN XALA
SITUACIÓ: actual carrer de Jacint Verdaguer, 51.
Era de Gerard Estapé Humbert, àlies Xala. Després va passar al seu fill Pau Estapé Maristany: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pau_Estap%C3%A9_i_Maristany
La fàbrica també es deia així. Després hi va viure la família Humet, propietaris també de la fàbrica.

CAN XEC
VARIANTS: Can Xech
SITUACIÓ: Plaça de la Llibertat. La torre de guaita era d'allà.

CAN XIXET
SITUACIÓ: L'actual carrer Mare de Déu de Montserrat abans es deia carretera de Cal Xixet.
La casa era de la família Alsina (Bonaventura Alsina Torres, Roc Alsina Torres, Joan Alsina Gil, Joan Alsina Corbella). Era l'actual carrer de Sant Antoni, 17-19.

PLANOL DE LA SITUACIÓ


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada